CEAIURILE, INFUZIILE DIN PLANTE SI DIABETUL

Ceaiul hidratează?
Care sunt beneficiile ceaiului?
”Iarna nu-i ca vara” 😁 și pe bună dreptate, iarna este mai greu sa bem cantități suficiente de apa necesare hidratării corpului nostru.
Corpul are nevoie de hidratare constantă și în anotimpul rece, chiar dacă nu simțim nevoia de lichide precum în sezonul cald.
In sezonul rece ceaiul poate fi savurat cald sau rece și contribuie la completarea aportului necesar de lichide oferind o alternativă cu multe beneficii la apa simplă.
Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Următoarele informații detaliază o parte din caracteristicile fiecărei categorii de ceai, efectele hidratante și deshidratante si beneficiile ceaiurilor. La finalul acestui articol veți putea alege corect tipul de ceai potrivit pentru dv.
INFUZIE DE PLANTE:
Pe langa cele cinci tipuri de ceai, găsim și ceaiurile din plante, deși acestea nu conțin frunze din planta de ceai. In schimb, aceste băuturi sunt făcute prin infuzarea de condimente, plante, fructe sau flori in apa fierbinte. Exista mii de arome cand vine vorba de ceaiuri din plante, datorită numeroase varietăți de plante folosite pentru a face infuzii.
De mii de ani, ceaiurile de plante au fost utilizate în medicina tradițională, pe tot întinsul globului. Rețete sunt din cele mai diverse, regasindu-se in cultura tuturor popoarelor.
Cu ajutorul infuziilor din plante, medicina naturista trateaza in general, afectiuni usoare, cotidiene.
Plantele insă, nu-si arata imediat efectul, prin urmare, afectiunile, nu trec imediat după consumarea unei căni cu ceai.
Ceaiul de plante trebuie băut cat mai fierbinte si încet, cu inghitituri mici.
Un rol important in vindecarea cu infuziile de plante il joacă si momentul in care se bea ceaiul terapeutic, recomandările sunt următoarele:
-un ceai care stimulează pofta de mancare se bea înainte de mese,
-ceaiul pentru digestie se bea doar după masa,
-ceaiurile diuretice se beau cel mai bine între mese,
-ceaiurile pentru somn cu aproximativ 30 minute înainte de somn,
-ceaiurile laxative se beau de asemenea seara.
CEAIURILE AROMATE:
Ceaiurile aromate se obțin prin combinarea ceaiurilor cu infuzii din plante.
Ceaiul verde sau ceaiul negru este folosit ca baza, în timp ce ierburile, condimentele și florile sunt adaugate pentru a crea profiluri de aroma uimitoare.
Unele dintre cele mai populare tipuri de ceaiuri aromate includ Earl Grey si Masala Chai.
Earl Grey este un ceai britannic popular, care infuzeaza ceaiul negru cu portocala si bergamota. Este o infuzie ce îmbină aromele citric – fructate cu cele intense cu note de malt.
Masala Chai este o bautura populara indiana care combina cinci mirodenii (boabe de piper negru, cardamom, cuisoare, scortisoara si ghimbir) cu o baza de ceai negru (de regula Assam sau Darjeeling). Aceasta infuzie are o aroma picanta, care se poate tempera prin adaugarea de lapte.
EXISTA 5 TIPURI PRINCIPALE DE CEAI: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong, ceaiul negru si pu-erh. Aroma si intensitatea gustului depinde de procesare, adică de nivelul de oxidare al frunzelor de ceai. Aceste 5 ceaiuri conțin COFEINA.
ATENTIONARI: ca și în cazul altor băuturi care conțin cofeină, consumul unor cantități mai mari decât cele recomandate din aceste ceaiuri ar putea reduce echilibrul hidric al organismului. ( deshidrateaza)
CEAI ALB
Ceaiul alb este cel mai puțin procesat. Acesta suferă cel mai simplu proces de producție, care este conceput pentru a-si menține aspectul și aroma naturala. Frunzele de ceai sunt culese manual și lăsate la uscat în aer liber, în lumina soarelui. Doar cele mai tinere frunze ale plantei de ceai sunt folosite pentru a face ceai alb. De obicei, producătorii recolteaza doar primele doua frunze din fiecare planta, pentru acest ceai.
Ceaiul alb are în general o aromă subtilă, delicată, floral fructată si un gust ușor dulceag. Culoarea ceaiului este galben deschis sau cu o usoara nuanta de verde.
Unele dintre cele mai bune beneficii pentru sănătate ale ceaiului alb sunt legate de polifenolii săi. Polifenolii se găsesc în cantitate foarte mare în frunzele de ceai.
BENEFICIILE CEAIULUI ALB:
CEAI VERDE
Cel de-al doilea tip de ceai este ceaiul verde. Procesarea frunzelor este minima, acestea nefiind oxidate.
Frunzele de ceai verde sunt recoltate manual, apoi întinse pe covoare de bambus sau pânză, pentru a reduce umezeala. Pentru a opri oxidarea, frunzele sunt uscate fie prin prăjire (metoda chinezeasca) fie cu ajutorul aerului cald (metoda japoneză).
Cele mai cunoscute soiuri de ceai verde sunt matcha si sencha. Ceaiul verde Sencha este ușor dulce. Ceaiul Matcha este un ceai verde macinat pana ce devine o pulbere fina.
Ceaiurile verzi chinezesti au o aroma subtila de paine prajita si nuci, pe cand cele japoneze au o aromă mai blanda, si mai dulce, cu note vegetale. Ceaiul verde are de obicei o culoare verde deschis sau galben pal.
UN CONSUM CONSTANT DE CEAI VERDE ARE URMATOARELE BENEFICII:
CEAI OOLONG
Ceaiul oolong este un ceai semi-oxidat. Frunzele de ceai sunt recoltate manual, lăsate sa se ofileasca pentru a se elimina apa. Apoi frunzele se rulează, se lasă să se oxideze pentru o perioada scurtă de timp, iar la final se usucă.
Aroma si culoarea ceaiului oolong sunt mai puternice decât a ceaiul verde, dar mai subtile decât a ceaiul negru.
Ceaiurile oolong au o aroma florală, corp mediu si post-gust catifelat. Culoarea ceaiul oolong poate fi de la verde pal până la culoarea chihlimbarului.
BENEFICIILE CEAIULUI OOLONG:
RECOMANDARI: Cantitatea zilnică recomandată în medie este de cinci căni de ceai Oolong pe zi.
-Atunci când este consumată în exces, cafeina poate da anxietate, dureri de cap, insomnie, aritmie și, în anumite cazuri, tensiune arterial crescută. De asemenea, persoanele cu deficiență de fier trebuie să evite consumul de ceai negru, verde sau Oolong în timpul meselor și să consume alimente bogate în vitamina C, pentru a ajuta absorbția de fier.
-Femeile însărcinate trebuie să se consulte cu medicul înainte de a consuma ceai Oolong, din cauza conținutului de cafeină și teină.
CEAI NEGRU
Ceaiul negru, este un tip de ceai care are un proces mai îndelungat de producție, trecând prin toate etapele, de la recoltare, semi-uscare, rulare, oxidarea completa si la final uscarea. Procesul îndelungat de producție oferă ceaiului note indraznete ce amintesc de aroma cafelei.
Ceaiurile negre sunt produse cel mai frecvent în China, India, Sri Lanka. Ele sunt denumite după regiunea în care sunt cultivate.
Culoarea ceaiului negru preparat, poate trece de la maro inchis către roșu – auriu. Ceaiul negru Assam are o aromă fină, cu note lemnoase. Ceaiul negru Darjeeling este mai delicat, cu arome florale si fructe. Ceaiul negru de Ceylon este corpolent avand note de ciocolata.
BENEFICIILE CEAIULUI NEGRU:
CEAIUL Pu-Erh sau Pu’er ( Pu-erh crud si Pu-erh imbatranit.)
Folosit din vechi timpuri în medicina tradițională chinezească, ceaiul Pu-erh s-a făcut cunoscut în întreaga lume datorită compoziției sale unice, fiind un remediu natural cu o aromă bogată.
Frunzele sunt recoltate manual, uscate si apoi supuse caldurii pentru a preveni oxidarea. Ceaiul Pu-erh este post-oxidat. Procesul este atent controlat si permite frunzelor sa imbatraneasca la fel ca vinurile fine. Frunzele de ceai Pu-erh sunt de obicei imbatranite intre 10 si 15 ani. Ceaiurile Pu-erh de cea mai inalta calitate pot fi imbatranite pana la 50 de ani. Au o culoare rosiatica închisă si note robuste mai aproape de aroma ceaiului negru.
Având în compoziția sa peste 700 de substanțe active, printre care și vitamine (A, C, E, P), minerale (mangan, magneziu, potasiu, fluor, fosfor, zinc), antioxidanți, proteine, acid galic, glucide complexe, mico și macro elemente, ceaiul are efect calmant, antioxidant, diuretic, detoxifiant și energizant.
BENEFICIILE CEAIULUI PU-erh:
RECOMANDARI SI ATENTIONARI: Persoanele care suferă de hipertensiune, ulcer duodenal, colită, gastrită, probleme grave cardiace, femeile însărcinate, cele care alăptează, copiii și bătrânii nu trebuie să consume acest ceai. Excesul de ceai peste 5-6 căni zilnic poate cauza probleme renale și hepatice.
Mod de preparare pentru ceaiuri: Apa trebuie incalzita pana la 80 grade C. Daca turnati apă clocotită peste frunzele tale delicate de ceai, acest lucru va distruge aroma delicată si infuzia va deveni amară. Se lasă la infuzat 1-3 minute. Timpul de infuzare depinde de preferința dvs. de gust, un timp mai lung echivalând cu un ceai mai amar.
Cercetătorii raportează că atunci când sunt consumate în cantități moderate, băuturile cu cofeină - inclusiv ceaiul - sunt benefice si la fel de hidratante ca apa.
ATENTIONARI:
*Ca și în cazul altor băuturi care conțin cofeină, consumul unor cantități mari din aceste ceaiuri ar putea reduce echilibrul hidric al organismului. ( deshidratează)
*Adăugarea de zahăr, îndulcitori artificiali sau naturali precum și lapte va reduce considerabil din beneficiile ceaiurilor.
*Acest articol are caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.