­čöąSindromul BURNOUT­čöą ╚Öi Diabetul

­čöąSindromul BURNOUT­čöą ( traducere: ars, scurtcircuit )- Stare de epuizare fizica si psihica care apare tot mai des in zilele noastre moderne, la persoanele cu o responsabilitate mare. Acest sindrom duce la scaderea performantelor la locul de munc─â si afecteaz─â rela╚Ťiile cu cei din jur.
Gestionarea DIABETULUI presupune un set de activit─â╚Ťi si un comportament pe care persoanele cu DIABET le folosesc pentru a-╚Öi ├«ngriji boala ╚Öi a-╚Öi mentine un nivel normal de s─ân─âtate:
  • Sarcini zilnice de administrare si organizatorice cum ar fi:
-administrarea de medicamente;,
-respectarea planurilor alimentare;
-automonitorizare;
-activitate fizic─â;
-men╚Ťinerea vie╚Ťii de zi cu zi cu o boal─â cronic─â;
  • Confruntarea cu aspectele emo╚Ťionale ale bolii cum ar fi:
-furia, anxietatea, frustrarea, letargia, oboseala, lipsa focusului mental, depresia.
Gestionarea Diabetului de tip 2 poate părea adesea ca un loc de muncă cu normă întreagă. Așa că, la fel ca in cadrul unui loc de munca solicitant, este ușor să va epuizati.
Epuizare extrema, face dificil─â men╚Ťinerea unei rutine corecte a celor care se confrunt─â cu o boala cronic─â precum DIABETUL.
Cazurile de epuizare extrem─â a celor care se confrunta cu DIABETUL sunt frecvente, insa retineti ca exist─â strategii de recuperare.
Continua╚Ťi s─â citi╚Ťi pentru a afla cum s─â recunoa╚Öte╚Ťi simptomele epuizarii excesive atunci cand suferiti de DIABET ZAHARAT si nu numai, ╚Öi ce s─â face╚Ťi ├«n acest sens.
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este o afectiune complexa. Daca pana nu demult termenul se referea doar la riscurile extreme c─ârora le f─âceau fata profesioni╚Ötii din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii, ofi╚Ťerii de politie, pompierii si cei care se ocup─â de traume si servicii umane, ast─âzi, burnout-ul cuprinde si alte categorii de persoane, si mai mult decat atat, sunt semnalate tot mai multe cazuri in randul copiilor, sunt cuprinse persoanele cu afectiuni grave cronice ╚Öi ├«ngrijitorilor lor. Aceasta stare de epuizare fizica si psihica care apare tot mai des in zilele noastre moderne, la persoanele cu o responsabilitate mare. Scade performanta la locul de munc─â si afecteaz─â rela╚Ťiile cu cei din jur.
In randul persoanelor cu DIABET care sufera de BURNOUT, ele au definit aceast─â stare ca o oboseal─â mental─â, emo╚Ťional─â ╚Öi fizic─â.
In prezenta epuiz─ârii severe, se pot dezvolta st─ârile de apatie, sentimente cople╚Öitoare de neputin╚Ť─â, schimbarea comportamentului, sentimentul de gol interior, stari depresive, coplaps fizic si emotional.
S-a constatat ca mediul ostil nu reprezinta intotdeauna factorul care cauzeaza in mod direct burnout, ci deseori este asociat cu neputinta individului de a face fata unor noi condi╚Ťii de viata sau munca ╚Öi stresul cronic acumulat.
Care sunt cele patru etape de BURNOUT prin care trec persoanele diabetice?
- implicarea: persoana este dedicat─â total ├«ngrijirii sale in lupta cu DIABETUL. ├Ä╚Öi da silinta pentru a dovedi ca este in stare sa se trateze si s─â men╚Ťin─â un stil de viata sanatos. Persoana nu prezint─â semne de epuizare sau neputin╚Ť─â,
-epuizarea: persoana este implicat─â ├«n ac╚Ťiuni de auto-├«ngrijire si sustinere, nu se poate relaxa, este nervoasa, anxioasa, DIABETUL pare a fi singurul lucru pe care se concentreaz─â. Descrie senza╚Ťia de epuizare.
- retragerea: persoana nu se mai implica in actiunile de tratare a DIABETULUI, nu se mai identificarea cu boala, dar nu prezint─â inca semne de epuizare sau neputin╚Ť─â. Apare ├«ns─â lipsa interac╚Ťiunii sociale, persoana simte nevoia sa scape de stres si apeleaz─â la ac╚Ťiuni nocive: alcool, fumat, m├óncatul compulsiv excesiv etc.
-epuizarea totala BURNOUT: persoana prezint─â semne de deconectare mental─â, emo╚Ťional─â ╚Öi fizic─â si nu mai poate gestiona singura boala - DIABETUL. Apare epuizarea totala. Este timpul sa i se acorde asistenta medicala deplina.
Persoanele aflate in BURNOUT isi pierd total motivatia si energia.
Simptomele de BURNOUT pot varia de la unele ușoare până la unele comportamente care ar trebui sa ne îngrijoreze.
Simptomele des intalnite ale BURNOUT-ului diabetic sunt:
-Emo╚Ťii negative, cum ar fi frustrarea, furia, resentimentele;
-Lipsa de speran╚Ť─â sau un sentiment cople╚Öitor de ├«nfr├óngere sau e╚Öec;
-Oboseal─â continu─â;
-Lipsa motiva╚Ťiei de a urma planurile de tratament ╚Öi sfaturile medicului;
-Stare de confuzie copleșită;
-Sentimentul ca nimeni nu ├«n╚Ťelege prin ce treci;
-O atitudine pesimista.
Durata, severitatea ╚Öi simptomele epuizarii persoanelor care sufer─â de DIABET, pot varia nu numai de la o persoan─â la alta, ci chiar ╚Öi ├«n cadrul aceleia╚Öi persoane. ├Än func╚Ťie de ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n via╚Ťa fiec─âruia, un episod de epuizare poate ar─âta diferit de urm─âtorul. De╚Öi nu exist─â teste standard pentru epuizarea excesiva in urma diabetului, aceasta poate provoca simptome psihologice.
Cum s─â dep─â╚Öi╚Ťi BURNOUT-ul diabetic.
├Änainte de a ├«ncerca s─â ├«nvinge╚Ťi simptomele epuiz─ârii, trebuie s─â ╚Öti╚Ťi de unde porni╚Ťi ╚Öi ce se ├«nt├ómpl─â ├«n prezent ├«n via╚Ťa ╚Öi mintea dumneavoastr─â, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte gestionarea DIABETULUI. ├Äncerca╚Ťi s─â ├«ncepe╚Ťi cu:
1. ├Än╚Ťelege╚Ťi unde v─â afla╚Ťi ╚Öi ├«ncerca╚Ťi s─â v─â accepta╚Ťi limitele si sentimentele.
Daca dori╚Ťi sa afla╚Ťi cum ati ajuns in aceasta situatie, trebuie s─â fi╚Ťi foarte bine informat cu privire la cum arat─â gestionarea zilnic─â a DIABETULUI. Cum v─â alimenta╚Ťi, ce ├«nseamn─â dieta alimentar─â a diabeticului, care este medicatia administrat─â, ce inseamna insulina si administrarea corecta a acesteia, care sunt exerci╚Ťiile fizice pe care trebuie sa le face╚Ťi zilnic, ce ├«nseamn─â un stil de viata activ. Este vorba despre a ob╚Ťine o imagine clar─â a modului ├«n care arat─â via╚Ťa cu DIABET ZAHARAT.
2. Identificarea obstacolelor din via╚Ťa dumneavoastra care v─â ├«mpiedic─â s─â practica╚Ťi ├«n mod regulat o rutina zilnic─â eficient─â ╚Öi s─ân─âtoas─â:
-ce v─â re╚Ťine ├«n a p─âstra o rutina consecvent─â?
-ce va re╚Ťine ├«n a nu face sport?
-ce va bruiaz─â odihna de peste zi si relaxarea?
- cum v─â administra╚Ťi medica╚Ťia recomandata de medicul dv.?
3. Modifica╚Ťi abordarea tratamentul si a rutinei dv. zilnice.
-Explorarea noilor strategii de gestionare a diabetului poate fi o modalitate excelentă de a vă reactiva și de a evita epuizarea.
-Alte idei includ schimbarea rutinei dvs. de exerci╚Ťii, alerg├ónd diferite rute, ├«nscrierea la cursuri de fitness online sau ├«n persoan─â sau redescoperirea sportului preferat din copil─ârie.
-Apreciati micile victorii și realizări de peste zi sau saptamană. Incepeti un jurnal alimentar. Pastrarea unui jurnal alimentar si bifarea fiecarei zile in care ati reusit sa nu va abateti de la planul alimentar este o modalitate excelenta de va urmarii victoriile!
-Gestionarea perfect─â a zah─ârului din s├ónge nu este necesar─â ╚Öi poate nici m─âcar s─â nu fie posibil─â. ╚śi uneori este mai bine s─â vezi imaginea mic─â ╚Öi s─â o s─ârb─âtore╚Öti dec├ót imaginea de ansamblu. ├Äncerca╚Ťi s─â face╚Ťi pa╚Öi mici - de exemplu, sc─âderea A1c cu 1% - ├«n loc s─â v─â concentra╚Ťi cu disperare pe obiective mari ambi╚Ťioase care necesit─â timp.
-Chiar daca dureaza mult si procesul pare incet, pastrati-va aceea╚Öi direc╚Ťie si ritm, bucuria si succesul apar pe parcurs.
Al─âtura╚Ťi-v─â unui grup de asisten╚Ť─â ╚Öi conecta╚Ťi-v─â cu oameni noi. Pute╚Ťi accesa paginile de suport de pe FACEBOOK ÔÇŁIMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETULÔÇŁ
In acest grup pute╚Ťi intra ├«n leg─âtur─â cu alte persoane care au DIABET si veti afla alte modalit─â╚Ťi de a combate epuizarea atunci cand getionati diabetul..
Construirea de rela╚Ťii cu oameni care ÔÇ×te ├«n╚Ťeleg cu adev─âratÔÇŁ va permite sa v─â ├«mp─ârt─âsiti luptele ╚Öi victoriile.
├Än fiecare zi, oameni din ├«ntreaga lume se conecteaz─â ├«n comunitatea noastr─â activ─â pentru a ├«mp─ârt─â╚Öi sfaturi, pentru a ob╚Ťine sprijin ╚Öi pentru a se ajuta reciproc s─â tr─âiasc─â o via╚Ť─â mai s─ân─âtoas─â, mai implinita.
Cum se manifesta oboseala diabeticului?
Oboseala este un simptom tipic al DIABETULUI ZAHARAT ╚Öi este un produs al fluctua╚Ťiei crescute a zah─ârului din s├ónge, precum ╚Öi al altor simptome ╚Öi probleme.
Oboseala este un indicator c─â nu gestionati corect boala si este un apel la schimbare.
Oboseala diabetică, oboseala și epuizarea nu sunt la fel!!!
Odihna poate să nu fie suficientă pentru a atenua simptomele de epuizare și letargie la persoanele care suferă de oboseală cronică cu diabet zaharat.
Când o persoană este obosită, odihna o face de obicei să se simtă mai bine. În cele din urmă, epuizarea in urma diabetului zaharat, a fost legată de provocări pentru respectarea tratamentului diabetului zaharat și, ca urmare, controlul glicemic.
Epuizarea in urma diabetul zaharat este caracterizata prin simptome de oboseal─â mental─â, emo╚Ťional─â ╚Öi fizic─â ca urmare a gestionarii diabetului. Pacien╚Ťii raporteaz─â adesea c─â se simt obosi╚Ťi, coplesiti, dispera╚Ťi ╚Öi c─â au probleme cu mentinerea tratamentului si a unei alimenta╚Ťii corecte. Cei afectati acuz─â lipsa acut─â de interes c─âtre persoana proprie, c─âtre sistemele si persoanele de sprijin, ceea ce duce la un sentiment din ce ├«n ce mai mare de neputin╚Ť─â, potrivit studiilor.
Poate DIABETUL s─â provoace probleme de s─ân─âtate mintal─â?
Diabetul poate duce la o afec╚Ťiune numit─â stres diabetic, care se manifesta prin depresie ╚Öi anxietate. Spre deosebire de depresie, diabetul poate fi atribuit unor factori cauzali lega╚Ťi de boala in sine:
  • frica de hipoglicemie sau de un nivel foarte sc─âzut al glucozei din s├ónge poate provoca ├«ngrijorare semnificativ─â;
  • suferin╚Ťa cauzat─â de diabet poate fi influen╚Ťata ╚Öi de factori externi, cum ar fi sprijinul familial ╚Öi social ╚Öi serviciile de s─ân─âtate. Se estimeaz─â c─â 33 p├ón─â la 50 la sut─â dintre persoanele cu diabet sufer─â de stres la un moment dat pe parcursul vie╚Ťii.
  • Depresia, anxietatea ╚Öi problemele de alimenta╚Ťie sunt mai frecvente la cei cu Diabet Zaharat de tip 1 sau tip 2. Persoanele cu DIABET au o rat─â de depresie de dou─â ori mai mare dec├ót popula╚Ťia general─â. Persoanele cu Diabet Zaharat de tip 1 au de dou─â ori mai multe ╚Öanse de a suferi de tulbur─âri de alimenta╚Ťie. Bulimia este cea mai frecvent─â tulburare de alimenta╚Ťie la femeile cu Diabet de tip 1, iar alimenta╚Ťia excesiv─â si mancatul compulsiv este mai frecvent intalnita la femeile cu┬áDiabet de tip2.
Există o legătură între depresie și diabet?
Unele dintre simptomele depresiei ╚Öi diabetului se suprapun. C├ónd aveti una dintre cele doua boli, este posibil s─â suferiti si de oboseal─â cronica ╚Öi s─â v─â sim╚Ťi╚Ťi foarte somnoros si lipsit de energie. De asemenea, apar dificult─â╚Ťile de concentrare. Va fi dificil s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi dac─â simptomele dumneavoastr─â se datoreaz─â depresiei, diabetului sau ambelor. A╚Ťi putea s─â v─â ├«ntreba╚Ťi dac─â diabetul poate provoca depresie sau v─â poate face deprimat. Natura diabetului poate fi un factor ├«n dezvoltarea depresiei, chiar dac─â nu o provoac─â ├«n mod direct. Este o condi╚Ťie dificil de gestionat, deoarece este o boala pe via╚Ť─â. Un lucru greu de acceptat pentru mul╚Ťi. ╚śtim cu to╚Ťii c├ót de dur este diabetul dar si depresia. Totu╚Öi, re╚Ťine╚Ťi c─â nu sunte╚Ťi singuri. Pe grupurile de suport al diabeticilor ÔÇ× ├ÄMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETULÔÇŁ exista multe resurse pentru a v─â ajuta sa depasiti acest moment dificil.
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a explica corect legătura dintre diabet și depresie, este evident că există una. Modificările legate de diabet în chimia creierului sunt considerate a fi legate de dezvoltarea depresiei. Deteriorările cauzate de neuropatia diabetică sau vasele de sânge înfundate din creier, de exemplu, pot avea un rol în dezvoltarea depresiei la diabetici.
Exist─â diferen╚Ťe ├«n simptomele depresiei la persoanele care au diabet?
├Äncercarea de a face fa╚Ť─â ╚Öi de a gestiona corect o boal─â cronic─â precum DIABETUL poate fi cople╚Öitor pentru unii. Dac─â v─â sim╚Ťi╚Ťi deprimat ╚Öi triste╚Ťea nu se amelioreaz─â ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni, este posibil s─â suferi╚Ťi de depresie. Este esen╚Ťial s─â contacta╚Ťi un expert ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii dac─â v─â confrunta╚Ťi cu oricare dintre simptomele depresiei de mai mult de dou─â s─âpt─âm├óni. ├Äntotdeauna va fi dificil, dar a cere ajutor ╚Öi a vorbi cu o persoana specializata in domeniu, despre dificult─â╚Ťile cu care va confruntati, poate fi extraordinar de benefic si eliberator.
Cele mai des intalnite simptome intalnite de BURNOUT sunt:
-Nu v─â mai bucura╚Ťi de activit─â╚Ťile de care v─â bucura╚Ťi ├«nainte;
-Insomnie sau somn prea mult;
-Pierderea poftei de m├óncare sau alimenta╚Ťie excesiv─â si compulsiva;
-Letargie, lipsa de focus si lipsa de concentrare;
-Anxietate constantă sau nervozitate, izolare și singurătate;
-Triste╚Ťe de diminea╚Ť─â;
-Sim╚Ťi╚Ťi c─â ÔÇ×nu face╚Ťi niciodat─â nimic bineÔÇŁ;
-Ave╚Ťi g├ónduri sinuciga╚Öe;
Cel mai frecvent tratament pentru depresie este o combina╚Ťie de medicamente ╚Öi psihoterapie. Anumite modific─âri ale stilului de via╚Ť─â pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor. Exerci╚Ťiile fizice regulate v─â pot ajuta s─â v─â sim╚Ťi╚Ťi mai bine prin cre╚Öterea nivelurilor de substan╚Ťe benefice din creier - Serotonina ╚Öi Endorfinele sunt dou─â dintre ele. ├Än plus, exerci╚ŤiIle fizice, ca ╚Öi medicamentele antidepresive, stimuleaz─â dezvoltarea de noi celule cerebrale. Activitatea fizic─â v─â poate ajuta s─â gestiona╚Ťi diabetul prin sc─âderea greut─â╚Ťii ╚Öi a nivelului de zah─âr din s├ónge, sporind totodat─â energia.

*Materialele din acest articol au caracter informativ.


Distribuie aceast─â postare