🔥Sindromul BURNOUT🔥 și Diabetul
🔥Sindromul BURNOUT🔥 ( traducere: ars, scurtcircuit )- Stare de epuizare fizica si psihica care apare tot mai des in zilele noastre moderne, la persoanele cu o responsabilitate mare. Acest sindrom duce la scaderea performantelor la locul de muncă si afectează relațiile cu cei din jur.
Gestionarea DIABETULUI presupune un set de activități si un comportament pe care persoanele cu DIABET le folosesc pentru a-și îngriji boala și a-și mentine un nivel normal de sănătate:
  • Sarcini zilnice de administrare si organizatorice cum ar fi:
-administrarea de medicamente;,
-respectarea planurilor alimentare;
-automonitorizare;
-activitate fizică;
-menținerea vieții de zi cu zi cu o boală cronică;
  • Confruntarea cu aspectele emoționale ale bolii cum ar fi:
-furia, anxietatea, frustrarea, letargia, oboseala, lipsa focusului mental, depresia.
Gestionarea Diabetului de tip 2 poate părea adesea ca un loc de muncă cu normă întreagă. Așa că, la fel ca in cadrul unui loc de munca solicitant, este ușor să va epuizati.
Epuizare extrema, face dificilă menținerea unei rutine corecte a celor care se confruntă cu o boala cronică precum DIABETUL.
Cazurile de epuizare extremă a celor care se confrunta cu DIABETUL sunt frecvente, insa retineti ca există strategii de recuperare.
Continuați să citiți pentru a afla cum să recunoașteți simptomele epuizarii excesive atunci cand suferiti de DIABET ZAHARAT si nu numai, și ce să faceți în acest sens.
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este o afectiune complexa. Daca pana nu demult termenul se referea doar la riscurile extreme cărora le făceau fata profesioniștii din domeniul sănătății, ofițerii de politie, pompierii si cei care se ocupă de traume si servicii umane, astăzi, burnout-ul cuprinde si alte categorii de persoane, si mai mult decat atat, sunt semnalate tot mai multe cazuri in randul copiilor, sunt cuprinse persoanele cu afectiuni grave cronice și îngrijitorilor lor. Aceasta stare de epuizare fizica si psihica care apare tot mai des in zilele noastre moderne, la persoanele cu o responsabilitate mare. Scade performanta la locul de muncă si afectează relațiile cu cei din jur.
In randul persoanelor cu DIABET care sufera de BURNOUT, ele au definit această stare ca o oboseală mentală, emoțională și fizică.
In prezenta epuizării severe, se pot dezvolta stările de apatie, sentimente copleșitoare de neputință, schimbarea comportamentului, sentimentul de gol interior, stari depresive, coplaps fizic si emotional.
S-a constatat ca mediul ostil nu reprezinta intotdeauna factorul care cauzeaza in mod direct burnout, ci deseori este asociat cu neputinta individului de a face fata unor noi condiții de viata sau munca și stresul cronic acumulat.
Care sunt cele patru etape de BURNOUT prin care trec persoanele diabetice?
- implicarea: persoana este dedicată total îngrijirii sale in lupta cu DIABETUL. Își da silinta pentru a dovedi ca este in stare sa se trateze si să mențină un stil de viata sanatos. Persoana nu prezintă semne de epuizare sau neputință,
-epuizarea: persoana este implicată în acțiuni de auto-îngrijire si sustinere, nu se poate relaxa, este nervoasa, anxioasa, DIABETUL pare a fi singurul lucru pe care se concentrează. Descrie senzația de epuizare.
- retragerea: persoana nu se mai implica in actiunile de tratare a DIABETULUI, nu se mai identificarea cu boala, dar nu prezintă inca semne de epuizare sau neputință. Apare însă lipsa interacțiunii sociale, persoana simte nevoia sa scape de stres si apelează la acțiuni nocive: alcool, fumat, mâncatul compulsiv excesiv etc.
-epuizarea totala BURNOUT: persoana prezintă semne de deconectare mentală, emoțională și fizică si nu mai poate gestiona singura boala - DIABETUL. Apare epuizarea totala. Este timpul sa i se acorde asistenta medicala deplina.
Persoanele aflate in BURNOUT isi pierd total motivatia si energia.
Simptomele de BURNOUT pot varia de la unele ușoare până la unele comportamente care ar trebui sa ne îngrijoreze.
Simptomele des intalnite ale BURNOUT-ului diabetic sunt:
-Emoții negative, cum ar fi frustrarea, furia, resentimentele;
-Lipsa de speranță sau un sentiment copleșitor de înfrângere sau eșec;
-Oboseală continuă;
-Lipsa motivației de a urma planurile de tratament și sfaturile medicului;
-Stare de confuzie copleșită;
-Sentimentul ca nimeni nu înțelege prin ce treci;
-O atitudine pesimista.
Durata, severitatea și simptomele epuizarii persoanelor care suferă de DIABET, pot varia nu numai de la o persoană la alta, ci chiar și în cadrul aceleiași persoane. În funcție de ceea ce se întâmplă în viața fiecăruia, un episod de epuizare poate arăta diferit de următorul. Deși nu există teste standard pentru epuizarea excesiva in urma diabetului, aceasta poate provoca simptome psihologice.
Cum să depășiți BURNOUT-ul diabetic.
Înainte de a încerca să învingeți simptomele epuizării, trebuie să știți de unde porniți și ce se întâmplă în prezent în viața și mintea dumneavoastră, în special în ceea ce privește gestionarea DIABETULUI. Încercați să începeți cu:
1. Înțelegeți unde vă aflați și încercați să vă acceptați limitele si sentimentele.
Daca doriți sa aflați cum ati ajuns in aceasta situatie, trebuie să fiți foarte bine informat cu privire la cum arată gestionarea zilnică a DIABETULUI. Cum vă alimentați, ce înseamnă dieta alimentară a diabeticului, care este medicatia administrată, ce inseamna insulina si administrarea corecta a acesteia, care sunt exercițiile fizice pe care trebuie sa le faceți zilnic, ce înseamnă un stil de viata activ. Este vorba despre a obține o imagine clară a modului în care arată viața cu DIABET ZAHARAT.
2. Identificarea obstacolelor din viața dumneavoastra care vă împiedică să practicați în mod regulat o rutina zilnică eficientă și sănătoasă:
-ce vă reține în a păstra o rutina consecventă?
-ce va reține în a nu face sport?
-ce va bruiază odihna de peste zi si relaxarea?
- cum vă administrați medicația recomandata de medicul dv.?
3. Modificați abordarea tratamentul si a rutinei dv. zilnice.
-Explorarea noilor strategii de gestionare a diabetului poate fi o modalitate excelentă de a vă reactiva și de a evita epuizarea.
-Alte idei includ schimbarea rutinei dvs. de exerciții, alergând diferite rute, înscrierea la cursuri de fitness online sau în persoană sau redescoperirea sportului preferat din copilărie.
-Apreciati micile victorii și realizări de peste zi sau saptamană. Incepeti un jurnal alimentar. Pastrarea unui jurnal alimentar si bifarea fiecarei zile in care ati reusit sa nu va abateti de la planul alimentar este o modalitate excelenta de va urmarii victoriile!
-Gestionarea perfectă a zahărului din sânge nu este necesară și poate nici măcar să nu fie posibilă. Și uneori este mai bine să vezi imaginea mică și să o sărbătorești decât imaginea de ansamblu. Încercați să faceți pași mici - de exemplu, scăderea A1c cu 1% - în loc să vă concentrați cu disperare pe obiective mari ambițioase care necesită timp.
-Chiar daca dureaza mult si procesul pare incet, pastrati-va aceeași direcție si ritm, bucuria si succesul apar pe parcurs.
Alăturați-vă unui grup de asistență și conectați-vă cu oameni noi. Puteți accesa paginile de suport de pe FACEBOOK ”IMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL”
In acest grup puteți intra în legătură cu alte persoane care au DIABET si veti afla alte modalități de a combate epuizarea atunci cand getionati diabetul..
Construirea de relații cu oameni care „te înțeleg cu adevărat” va permite sa vă împărtăsiti luptele și victoriile.
În fiecare zi, oameni din întreaga lume se conectează în comunitatea noastră activă pentru a împărtăși sfaturi, pentru a obține sprijin și pentru a se ajuta reciproc să trăiască o viață mai sănătoasă, mai implinita.
Cum se manifesta oboseala diabeticului?
Oboseala este un simptom tipic al DIABETULUI ZAHARAT și este un produs al fluctuației crescute a zahărului din sânge, precum și al altor simptome și probleme.
Oboseala este un indicator că nu gestionati corect boala si este un apel la schimbare.
Oboseala diabetică, oboseala și epuizarea nu sunt la fel!!!
Odihna poate să nu fie suficientă pentru a atenua simptomele de epuizare și letargie la persoanele care suferă de oboseală cronică cu diabet zaharat.
Când o persoană este obosită, odihna o face de obicei să se simtă mai bine. În cele din urmă, epuizarea in urma diabetului zaharat, a fost legată de provocări pentru respectarea tratamentului diabetului zaharat și, ca urmare, controlul glicemic.
Epuizarea in urma diabetul zaharat este caracterizata prin simptome de oboseală mentală, emoțională și fizică ca urmare a gestionarii diabetului. Pacienții raportează adesea că se simt obosiți, coplesiti, disperați și că au probleme cu mentinerea tratamentului si a unei alimentații corecte. Cei afectati acuză lipsa acută de interes către persoana proprie, către sistemele si persoanele de sprijin, ceea ce duce la un sentiment din ce în ce mai mare de neputință, potrivit studiilor.
Poate DIABETUL să provoace probleme de sănătate mintală?
Diabetul poate duce la o afecțiune numită stres diabetic, care se manifesta prin depresie și anxietate. Spre deosebire de depresie, diabetul poate fi atribuit unor factori cauzali legați de boala in sine:
  • frica de hipoglicemie sau de un nivel foarte scăzut al glucozei din sânge poate provoca îngrijorare semnificativă;
  • suferința cauzată de diabet poate fi influențata și de factori externi, cum ar fi sprijinul familial și social și serviciile de sănătate. Se estimează că 33 până la 50 la sută dintre persoanele cu diabet suferă de stres la un moment dat pe parcursul vieții.
  • Depresia, anxietatea și problemele de alimentație sunt mai frecvente la cei cu Diabet Zaharat de tip 1 sau tip 2. Persoanele cu DIABET au o rată de depresie de două ori mai mare decât populația generală. Persoanele cu Diabet Zaharat de tip 1 au de două ori mai multe șanse de a suferi de tulburări de alimentație. Bulimia este cea mai frecventă tulburare de alimentație la femeile cu Diabet de tip 1, iar alimentația excesivă si mancatul compulsiv este mai frecvent intalnita la femeile cu Diabet de tip2.
Există o legătură între depresie și diabet?
Unele dintre simptomele depresiei și diabetului se suprapun. Când aveti una dintre cele doua boli, este posibil să suferiti si de oboseală cronica și să vă simțiți foarte somnoros si lipsit de energie. De asemenea, apar dificultățile de concentrare. Va fi dificil să înțelegeți dacă simptomele dumneavoastră se datorează depresiei, diabetului sau ambelor. Ați putea să vă întrebați dacă diabetul poate provoca depresie sau vă poate face deprimat. Natura diabetului poate fi un factor în dezvoltarea depresiei, chiar dacă nu o provoacă în mod direct. Este o condiție dificil de gestionat, deoarece este o boala pe viață. Un lucru greu de acceptat pentru mulți. Știm cu toții cât de dur este diabetul dar si depresia. Totuși, rețineți că nu sunteți singuri. Pe grupurile de suport al diabeticilor „ ÎMPREUNA PUTEM INVINGE DIABETUL” exista multe resurse pentru a vă ajuta sa depasiti acest moment dificil.
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a explica corect legătura dintre diabet și depresie, este evident că există una. Modificările legate de diabet în chimia creierului sunt considerate a fi legate de dezvoltarea depresiei. Deteriorările cauzate de neuropatia diabetică sau vasele de sânge înfundate din creier, de exemplu, pot avea un rol în dezvoltarea depresiei la diabetici.
Există diferențe în simptomele depresiei la persoanele care au diabet?
Încercarea de a face față și de a gestiona corect o boală cronică precum DIABETUL poate fi copleșitor pentru unii. Dacă vă simțiți deprimat și tristețea nu se ameliorează în câteva săptămâni, este posibil să suferiți de depresie. Este esențial să contactați un expert în domeniul sănătății dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele depresiei de mai mult de două săptămâni. Întotdeauna va fi dificil, dar a cere ajutor și a vorbi cu o persoana specializata in domeniu, despre dificultățile cu care va confruntati, poate fi extraordinar de benefic si eliberator.
Cele mai des intalnite simptome intalnite de BURNOUT sunt:
-Nu vă mai bucurați de activitățile de care vă bucurați înainte;
-Insomnie sau somn prea mult;
-Pierderea poftei de mâncare sau alimentație excesivă si compulsiva;
-Letargie, lipsa de focus si lipsa de concentrare;
-Anxietate constantă sau nervozitate, izolare și singurătate;
-Tristețe de dimineață;
-Simțiți că „nu faceți niciodată nimic bine”;
-Aveți gânduri sinucigașe;
Cel mai frecvent tratament pentru depresie este o combinație de medicamente și psihoterapie. Anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor. Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să vă simțiți mai bine prin creșterea nivelurilor de substanțe benefice din creier - Serotonina și Endorfinele sunt două dintre ele. În plus, exercițiIle fizice, ca și medicamentele antidepresive, stimulează dezvoltarea de noi celule cerebrale. Activitatea fizică vă poate ajuta să gestionați diabetul prin scăderea greutății și a nivelului de zahăr din sânge, sporind totodată energia.

*Materialele din acest articol au caracter informativ.