Cum Identificăm Și Tratăm Diabetul Și Durerile Articulare?

Dacă valorile glicemiei nu sunt menținute la un nivel normal, persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 au un potențial ridicat de a dezvolta complicații. Aceste complicații pot provoca tulburări autoimune, neuropatie diabetică, exces de greutate, afecțiuni musculo-scheletice cronice și altele. În continuare, veți descoperi o modalitate de a identifica și de a trata durerile articulare cauzate de diabet.

Răspundeți la următoarele întrebări. Întrebările vă pot ajuta să abordați unele dintre simptomele cele mai des întâlnite atunci când diabetul afectează ligamentele, mușchii, tendoanele sau articulațiile. Dacă răspundeți „da” la oricare dintre aceste întrebări, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră. 

  • Mișcarea mâinilor este afectată de rigiditate? Degetele sunt „blocate” în anumite poziții? Simțiți amorțeală sau furnicături în brațe, mâini sau picioare? Umerii dvs. sunt rigizi și au un interval limitat de mișcare? Aveți dureri musculare sau umflături?

Diabetul de tip 2 poate provoca dureri la nivelul articulațiilor. De ce diabetul provoacă dureri articulare și care este cauza problemelor articulare la persoanele cu diabet?

Diabetul și durerile articulare sunt considerate afectiuni independente. Totuși, dacă aveți diabet de tip 2, aveți un risc crescut de a dezvolta afecțiuni ale oaselor și articulațiilor. Prin urmare, mișcarea și activitățile de zi cu zi sunt mult mai dificil de îndeplinit.

Vârsta pacientului, nivelul glicemiei și durata bolii condiționează intensitatea majorității bolilor articulare legate de diabet. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți cauzele leziunilor și durerilor articulare la persoanele cu diabet de tip 2.

Când nivelul glicemiei nu este echilibrat, diabetul poate provoca modificări ale sistemului musculo-scheletic. Acest sistem este alcătuit din oase, mușchi, articulații, tendoane și ligamente. Alți factori, cum ar fi bolile arteriale, obezitatea și leziunile nervilor, poartă denumirea de neuropatie diabetică. Aceștia pot servi ca acceleratori ai dezvoltării diabetului și pot cauza probleme comune. Termenul medical pentru astfel de probleme este artropatia diabetică.

Scăderea senzației la nivelul articulațiilor se poate datora neuropatiei periferice diabetice. Aceasta poate provoca artropatie cronică și progresivă, ca urmare a instabilității crescute, a intervalului de mișcare a articulațiilor, a laxității crescute a ligamentelor și a microtraumelor cronice cu capacitate redusă de vindecare. Acestea pot duce la deteriorarea articulațiilor în timp.

Creșterea glicemiei care apare în cazul diabetului provoacă, de asemenea, modificări structurale și moleculare ale cartilajului din articulații. Cu toate acestea, de obicei, nu există o singură cauză clară a articulațiilor afectate la persoanele cu diabet de tip 2.

Cum să diminuați durerile articulare atunci când aveți diabet?

Din momentul în care medicul dvs. este sigur că durerea articulară este legată de diabet, tratamentele pot varia. În primul rând trebuie să controlați nivelul zahărului din sânge. În funcție de stadiu, evoluție și caracteristici, dezvoltarea sindromului poate fi încetinită. 

Care sunt simptomele artropatiei diabetice?

Durerea articulară cauzată de diabet, sau artropatia diabetică, poate afecta orice articulație din corpul uman, inclusiv cele de la degete, mâini, picioare, umeri, gât și coloană vertebrală. Persoanele cu diabet tind să experimenteze o mare varietate de simptome, cum ar fi

  • Durerea articulară - debut și evoluție graduală
  • Rigiditatea articulațiilor
  • Umflături
  • Piele tare și groasă
  • Modificări ale picioarelor
  • Umerii dureroși
  • Sindromul de tunel carpian
  • Degetul "în resort"

Artropatia diabetică apare sub diferite forme:

  • Artrita reumatoidă
  • Osteoartrita
  • Artropatia Charcot

Doriți să aflați mai multe despre gestionarea diabetului? Consultați postarea de pe blogul Cura Life despre viitorul gestionării diabetului. 

Ce este artropatia Charcot?

Artropatia Charcot este cunoscută și sub denumirea de picior și gleznă Charcot sau neuroartropatie Charcot. Este un sindrom comun la pacienții cu neuropatie periferică. Artropatia Charcot se manifestă ca fracturi și luxații ale oaselor și articulațiilor cu traume minime. Cu alte cuvinte, o pierdere a senzației, în picioare și glezne.

Ce este cheiroartropatia diabetică?

Cheiroartropatia diabetică este frecvent cunoscută sub numele de sindrom de mobilitate articulară limitată sau sindrom de mână rigidă. Această afecțiune afectează în principal pielea și este una dintre primele complicații ale diabetului.

Mâinile și degetele au aspect ca de ceară, cu pielea îngroșată și mobilitate limitată a articulației. Această afecțiune duce la contracturi de flexie. Poate fi un indicator al altor complicații legate de diabet.

A fost descrisă la adolescenții cu diabet de tip 1 și la adulții cu diabet zaharat de tip 2 și se observă la aproximativ 30% dintre pacienții diabetici cu boală de lungă durată. A fost documentată pentru prima dată în 1974.

În degete, cheiroartropatia diabetică poate determina o mobilitate extrem de limitată a articulațiilor. Astfel pacientul nu este capabil să întindă complet degetele când încearcă să îndrepte mâna. Cheiroartropatia diabetică afectează de obicei ambele mâini.

Majoritatea pacienților au prezentat rigiditate care începe în degetul mic și se extinde până la degetul mare. De cele mai multe ori sunt afectate articulațiile mici și fragile. Articulațiile mari sunt afectate doar la pacienții cu cazuri mai severe de diabet. Pacienții care au diabet de mai mult timp prezintă un risc mai mare de cheiroartropatie.

Care sunt cele 14 modalități de a reduce durerile articulare cauzate de diabet?

Durerile articulare cauzate de diabet pot fi neplăcute, dar din fericire există tratamente disponibile pentru a ajuta la minimizarea durerii și a disconfortului. Tratarea problemei în stadii incipiente poate ajuta o persoană să evite complicații precum malformațiile și leziunile articulare.

1.) Monitorizați-vă glicemia

Monitorizarea glicemiei și păstrarea unui jurnal în fiecare zi vă vor ajuta să înțelegeți de ce are nevoie corpul dumneavoastră pentru a fi în echilibru.

2.) Pierdeți în greutate

Păstrarea unei greutăți și a unei talii moderate vă va ajuta să mențineți zahărul din sânge la un nivel normal și să reduceți riscul de apariție a complicațiilor diabetului.

3.) Urmați o dietă sănătoasă

Adoptarea unui plan de nutriție pentru diabet vă poate ajuta. Este foarte important să aveți mese consistente, la aceeași oră în fiecare zi. Obiceiurile alimentare bune vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții și să controlați diabetul.

4.) Fiți activi

Pentru a preveni problemele articulare și musculare și pentru a ajuta la reducerea durerilor articulare, trebuie să continuați să vă mișcați. Alegerea activităților dvs. fizice ar trebui să varieze. Încercați să alternați între stretching, aerobic și antrenament de rezistență. În acest fel vă puteți relaxa și întări mușchii, promovând flexibilitatea și funcția. Exercițiile în apă și ciclismul sunt activități cu impact redus, ceea ce le face grozave pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care se confruntă deja cu unele dureri articulare.

5.) Consultați-vă cu medicul dvs. în legătură cu suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare vă pot ajuta să reduceți simptomele neuropatiei diabetice. Adresați-vă medicului dvs. înainte de a lua orice supliment alimentar. Unele suplimente pot interfera cu anumite medicamente pentru diabet, iar altele pot crește pericolul de probleme cu rinichii.

6.) Renunțați la fumat

 Renunțarea la fumat este deosebit de importantă. Fumatul îngustează vasele de sânge care furnizează substanțe nutritive nervilor periferici și înrăutățește simptomele neuropatice.

7.) Limitarea sau evitarea consumului de alcool

Dacă aveți diabet, consumul de alcool poate determina creșterea sau scăderea zahărului din sânge. În plus, alcoolul are un număr destul de mare de calorii. Consumați alcool doar ocazional și numai atunci când diabetul și nivelul zahărului sunt bine controlate și stabile. Este bine să vă consultați cu medicul dvs. cu privire la consumul de alcool.

8.) Acupunctura

Acupunctura vizează sistemul nervos, inducând semnale biofizice pentru a permite răspunsuri de vindecare.

9.) Utilizați terapia cald-rece

Terapia prin căldură sau termoterapia poate implica utilizarea unei sticle cu apă fierbinte, o baie caldă sau pernițe care pot fi încălzite la cuptorul cu microunde. Pentru terapia la rece sau crioterapie, puteți folosi o sticlă cu apă rece sau o perniță răcită în congelator. Puteți folosi oricând alt mod creativ.

În unele cazuri, alternanța cald-rece poate fi de ajutor, deoarece va crește fluxul de sânge către zona afectată. Terapia cald-rece s-ar putea să nu fie potrivită pentru persoanele cu neuropatie diabetică sau o altă afecțiune care reduce senzațiile de cald sau de rece, cum ar fi sindromul Raynaud.

10.) Terapia fizică și ocupațională

Tratamente precum terapia fizică pot ajuta la vindecarea mai rapidă a problemelor articulare legate de diabet. Cu o practică regulată, terapeutul fizic vă poate ajuta să vă îmbunătățiți capacitatea de mișcare, să efectuați activități zilnice și să reduceți durerea.

11.) Stimularea electrică a nervilor 

Stimularea electrică, numită și neuromodulare, folosește electricitatea pentru a reduce senzațiile de durere. Pentru unele persoane, tratamentele de neuromodulare pot reduce durerea cu riscuri minime. Acest tratament este oferit ca o alternativă la medicație. Neuromodularea este adesea utilizată pentru tratarea durerilor de artrită. 

12.) Lasere „reci” cu intensitate redusă

Terapia cu laser rece este utilizată pentru a trata rănile care se vindecă greu, cauzate frecvent de diabet. Dacă sunteți interesat de terapia cu laser rece, discutați cu un medic pentru a înțelege dacă este utilă pentru dvs. 

13.) Medicația

Majoritatea acestor afecțiuni pot fi tratate cu succes cu medicamente antiinflamatoare, injecții cu steroizi sau alte terapii medicale.

14.) Chirurgia

Intervenția chirurgicală poate oferi adesea o ușurare imediată, dar este ultima opțiune, având în vedere stresul pe care îl provoacă organismului.

Ce puteți face cu privire la durerile de genunchi cauzate de diabetul de tip 2 negestionat sau necontrolat?

Adresați-vă întotdeauna medicului dumneavoastră dacă aveți dureri, umflături, roșeață sau senzație de amorțeală la genunchi. Aceste simptome trebuie examinate cât mai curând posibil. Dacă aveți diabet de tip 2 sau aveți un risc crescut de diabet, discutați cu medicul dumneavoastră despre factorii de risc personal pentru durerile articulare.

De îndată ce medicul dvs. este sigur că durerea de genunchi are un fond diabetic, tratamentul ar putea fi concentrat pe controlul durerii cu medicamente orale sau cremă topică.

Puteți să combateți problemele articulare și să trăiți cu diabet fără durere?

Gestionarea diabetului este cheia pentru a combate durerile articulare legate de diabet. Măsurile luate pentru a menține un nivel normal al glicemiei vă pot feri de complicații suplimentare. Nivelurile ridicate de glucoză pot îngroșa și degrada colagenul pacienților diabetici, cu glucoză suplimentară lipită pe suprafețele articulare. Această degradare interferează cu mișcarea și supun persoanele cu diabet unui risc mai mare de căderi, răniri și durere.

Doriți să aflați mai multe informații despre un stil de viață sănătos și echilibrat? Alăturați-vă comunității noastre. https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul